Tee itse kotiin kiipeilyseinä!


Tästä kaikki viime kesänä alkoi, ulkorakennuksen nurkalta, jonne 
johdatti nokkosia kasvava rikkaruohottunut alue, jolle ei ollut mitään funktiota.


Miksi hankkia kiipeilyseinä?
Olemme haaveilleet lapsille erilaisia alueita kotipihassa, missä innostua touhaamaan. Mielestäni lapset innostuvat kokeilemaan ja tekemään kunhan siihen on mahdollisuus. Ei se aina tarkoita isoa koko ulkoseinän peittävää kiipeilyaluetta, ei tarvitse olla kalliita liukumäkiä tai ulkopelejä. 

Joskus riittää pari tuolia ja iso lakana. Silloin niistä saadaan rakennettua maja ja mihin se leikki lopulta vie, siitä voi kehkeytyä juuri sen päivän paras touhu.
On hetkiä jolloin lapsilla ei ole sitä kuuluista: "mitään tekemistä". Silloin voi olla paikallaan antaa lapsille se vinkki rakentaa itse maja ja syödä vaikka välipala majassaan. 

Pitää vaan saada heidät innostumaan erilaisista aktiviteeteista. Lopun he hoitavat itse kun innostuvat ja saavat muutkin innostumaan.


Päätimme hankkia kiipeilyseinätarvikkeet keväällä. 
Itse olin alunperin tilaamassa pientä satsia kiipeilyottimia mutta päädyimme lopulta yhteistuumin siihen, että miksi ei tehdä kerralla kunnolla, niin ettei tarvitse miettiä tuleeko ottimissa esimerkiksi painoraja vastaan.

Miten lähteä suunnittelemaan kiipeilyseinää? 

Mistä hankkia tarvikkeet kiipeilyseinää varten? 

Mitä materiaalia kiipeilyseinän otteet ovat? 

Kestävätkö kiipeilyotteet ulkona tuulta ja tuiskua?

Onnekseni puolisollani on asiasta enemmän kokemusta ja suunnittelu - sekä toteutuskin, jäivät hänen harteilleen. Lisäksi netin ihmeellinen maailma auttaa jos sormi menee suunnitteluvaiheessa suuhun.
Minä vain klikkailin ne verkkokaupassa ostoskoriin ja jäin odottelemaan valmista seinää :D

Kiipeilyseinät voidaan karkeasti jakaa joko köysikiipeilyseiniin ja boulderkiipeilyseiniin. Köysikiipeilyseinä on 7-25m korkea kun taas boulderointiin tarkoitettu seinä on noin 4 metriä korkea.

Otteita tehdään sekä polyesteristä, että polyuretaanista.

Polyesteristä tehdyt otteet ovat kovempaa materiaalia ja painavampia. Ne kestävät paremmin käyttöä, pinta pysyy karheampana pidempään ja myös väri pysyy UV- valossa paremmin.
Polyesteriotteet ovat myös yleisesti edullisempia.

Polyuretaani puolestaan on kevyempää materiaalia ja ne kestävät paremmin kolauksia sekä liiallista kiristystä, jota joskus sattuu kiinnitettäessä.


Otteiden paikkoja pitää vähän miettiä, minne lapset ulottuvat ja minne itse jos tätä käyttää myös aikuisetkin treenaamiseen jossain vaiheessa. 

Tämä kiipeilyseinän hankinta tukee myös hiljattain sisälle järjestelemäämme liikuntatilaa (linkki). On mukava kun kotoa sisältä ja kotipihasta löytyy kohteita, missä innostua liikkumaan ja touhaamaan. Lapset kun on luotu liikkumaan ja sitä toivoisi heidän jatkavan kasvaessaankin.

Nyttemmin on kiipeilyseinän alapuolella oleva maa vaihdettu hiekkaan,
on näin ollen pehmoisempi pudota tai pudottautua maahan.

Tarkoitukseen on olemassa myös erityiset kiipeilykengät ja huomasinkin niiden tarpeellisuuden erityisen vaikeissa ottimmissa kiipeillessä. Lapset tosin onneksi totesivat, että varpailla pääsee hyvin kiipeämään joten emme onneksemme joudu ostamaan seuraavaksi kiipeilykenkiä.


Kiipeily on monipuolista liikuntaa ja kiipeilyn ohessa voivat lapset keksiä leikkejä kiipeilyn lomaan.  
Kiipeily kehittää sekä tasapainoa, että kropan hallintaa.

Toivotaan seinästä olevan iloa niin nuorimmalle kuin vanhemmillekin.