Saunamiljöö

Syyskuun alussa meillä järjestettiin täällä Kurikassa Asu ja elä- tapahtuma. Kuntien yhdistymisen myötä siis Jalasjärvellä, Jurvassa ja Kurikassa. Tapahtuma on kuin asuntomessut mutta nämä kodit ja kohteet ovat asuttuja, jo elämää nähneitä, arkea eläneitä.

Yksi kohteista oli Niina ja Pasi Pohjois- Koiviston saunamiljöö Kurikassa.Muita kohteita blogissani:
Myös Siskonpaneelisopan Tiinalla on kuvia ja tarinoita kohteista:

Pohjois- Koivistot ostivat ja remontoivat ensin päärakennuksen jonka jälkeen onkin sitten rakennettu ympäriinsä pihapiirissä monenmoista uutta ja ehostettu vanhaa. 


Koko pihapiiri oli tässäkin kohteessa erittäin siisti ja tarkkaan rajatut alueet toivat viimeisteltyä ja huoliteltua yleisilmettä heti pihaan astuessa.


Takapihan nurmikenttä on alunperin ollut peltoa, josta Pohjois- Koiviston perhe päätti tehdä laajan nurmikentän.Pihapiiriin astuessa olivat ovet avoinna grillilatoon toivottamaan tervetulleeksi kävijät. Grilliladossa on upeat puitteet istua iltaa ystävien kanssa myös kylmemmällä kelillä.


Alunperin emännän syntymäpäiväjuhlille tehty kynttiläteline on ainakin jykevää tekoa ja näyttävä juuri siksi.Grilliladossa on isännän itsetekemä näyttävä kaappi Vanhaan navettaan on rakennettu arkikäytössä oleva sauna sekä niin sanottu mummon kammari ja takkatupa, joista mummon kammari on käytössä vain kesäisin.


Tämä niin sanottu mummon kammari on rakennettu vanhaan navettaan.
Erikoinen takorautainen kynttiläpidike on näyttävä yksityiskohta.

Isännän kaatamat hirven sarvet koristavat vanhoilla sanomalehdillä tapetoitua seinää.

Vanha puutynnyri suorittaa nykyään pöydän virkaa ja toimii laskutasona.


Vanhat, harmaantuneet laudat korostavat tunnelmallista tilaa entisestään.
Ulkoa puutarhan puolelta löytyykin sitten saunoja lisää, jotteivät vaan kesken lopu.


Komeasti liuskekivillä päällystetty saunan edusta kutsuu kurkkaamaan sisään.


Koristeeksi on tuotu monenlaista vanhaa käyttöesinettä, jotka ovat löytäneet tiensä koristeeksi.Tämän saunan ovesta kurkistettaessa huomaakin heti, että kyseessä ei ollutkaan mikä tahansa "perus pihasauna" vaan savusauna. Savusaunan lämmityksessä onkin omat konstinsa. Tämän saunan lämmittämiseen saakin varata aikaa useita tunteja.Seuraavana esittelyvuorossa on "Vaahterasauna". Sauna on saanut nimensä pukuhuoneessa käytetyistä kattolaudoista, jotka on saatu emännän lapsuudenkotoa kaadetusta vanhasta isosta vaahterasta. 


Vaahterasaunan toisessa päädyssä on katos, jonka alta löytyy palju. Eikä aivan mikä tahansa palju vaan persoonallinen, vanhan tiilitehtaan savupiipun tiilistä muurattu palju, jonka sisäpuolella on lasikuituinen paljuosa.Paljun yläpuolelle kattoon on nostettu vanha haravakoneen pyörä, johon on pujoteltu valot loistamaan tunnelmaa pimeneviin syysiltoihin.

Kiitos, että saimme kutsun vierailla saunamiljöössänne!