Vanhojen ikkunoiden kunnostus


Viime kesänä 2016 meillä kunnostettiin ikkunoita. Ikkunat olivat päässeet huonoon kuntoon ja oli viimeisiä hetkiä alkaa niitäkin korjailla ennenkuin vauriot pääsee niin pahaksi, että joudutaan vaihtamaan paljon puuosia tmv isompaa korjaustyötä.
Ne näyttivät jo aivan kauheilta, maali hilseili, puu oli harmaantunut ja osassa oli jo lahovauriota pinnassa.

Kosteushan ne vauriot puuhun aiheuttaa. Vesi kastelee aika ajoin puuosia ja kun maalipinta alkaa heiketä ja/ tai kittaus alkaa irrota tai murentua, pääsee vesi rakenteisiin ja sitä kautta alkaa aikaa myöten lahovaurioiden synty.

Korjauksessa kittauksen vaihtoehtona on käyttää puisia lasituslistoja mutta niiden käyttö taas edesauttaa ja nopeuttaa puun lahoamista. Vanhassa vara siis parempi.

Tämän talon ikkunat on vaihdettu kolmiruutuisista ikkunoista yksiruutuisiin oletettavasti tuolloin 1960- luvulla, kun talossa on tehty muitakin isoja remontteja.
Onneksemme on muutoin ikkunan koko pysynyt suunnilleen samana vaikka profiili muuttui yksiruutuiseksi. Paljon kun näkee taloja, joiden ikkunat on vaihdettu malliltaan aivan erilaisiin, yleensä paljon suurempiin.

Harmiksemme ikkunat eivät ole siis enää vanhaa puhallettua lasia.
Puhalletun lasin tunnistaa siitä, että se "elää", sen läpi katsoessa maisema näyttää erilaiselta.
Myöhemmin, 1930- luvulta alkaen ikkunalasit tehtiin kuitenkin osittain jo koneellisesti ja pystyttiin näin ollen tekemään suurempiakin lasiruutuja. Kuitenkin ruutuihin saattoi jäädä valssien jäljet, joskus olet saattanut nähdä lasia, missä näkyy valsseista jääneitä raitoja.


Kaikki ulkopuolen ikkunat irrotettiin ja tuotiin entiseen navettaan tällinkien päälle. Siinä niistä rapsuteltiin vanhat maalit pois, korjailtiin, kitattiin jne ja lopuksi maalattiin pellavaöljymaalilla.

Kuitenkin, vaikka aikaa kului korjaamisessa, on tämä huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin uusia ikkunat.
Meillä tässä painaa vielä museoviraston suojelu talolla joten emme olisi voineet vaihtaa ikkunoita jokatapauksessa ihan suin päin.

Sitäpaitsi, uusissa ikkunoissa ei puun laatu ole oletettavastikaan parempi kuin vanhoissa.
Aikoinaan tätäkin taloa rakennettaessa on ovi- ja ikkunarakenteisiin käytettyä puuainesta valittu tarkoin. Niissä pyrittiin käyttämään suorakasvuista ja vuosilustoltaan mahdollisimaan tiivistä oksatonta puuta ja mahdollisimman pihkaista sellaista. 


Ikkunoiden osia kunnostettaessamme pyrimme säästämään mahdollisimman paljon vanhaa puuosaa. 

Maalaaminen
Osien kunnostuksen jälkeen alkoi maalaaminen. Pellavaöljymaalilla maalataan 2-3 erittäin ohutta, lähes läpikuultavaa kerrosta ja annetaan kerrosten  kuivua välillä muutama vuorokausi.
Pinnan sanotaan olevan kuivaa kun voit painaa peukalon maaliin ja pyöräyttää sitä pinnalla, niin ettei maalia tartu peukaloosi.

Maalattavan puun kosteuden on oltava alle 15 prosenttia. Muutoin korjatuille ja uudelleen maalatuille pinnoille ei pitkää ikää suoda. Pellavaöljymaalia ei siis koskaan saa käyttää kosteille pinnoille. 

Tiivistäminen
Ikkunat tiivistettiin vielä paikoilleen laitettaessa. Voit tiivistää joko vain sisäpuitteen tai sekä sisä-, että ulkopuitteen mutta jälkimmäisessä on huomioitavaa jättää 5cm tiivistämättä keskelle puitteen ylä- ja alalaitaa. Muussa tapauksessa sisä- ja ulkoikkunan väliin kertyy kosteutta ja se huurtuu.

Perinteisesti  ikkunat tiivistetään liimapaperilla. Paperi kostutetaan suihkepullolla ja kiinnitetään ikkunan rakoihin. Jos paperia kostuttaa liikaa. liima irtoaa ja paperi ei pysy kiinni. 

        ***********************************************************************

Projektit jatkuvat...niille ei näy loppua vielä lähitulevaisuudessa :)

Tällä hetkellä remontti- tai työlistalla on lähitulevaisuudessa
pesuhuone,
ulkoverhous ja korjaaminen,
lattioiden aukaisu, -eristys jne,
muutamien hirsien vaihtoa,
kesäkeittiö,
pihasauna,
palju,
puutarhan marjapensaat ja kukkaset...

Kaikkien näiden töiden välissä eletään myös arkea viiden lapsen kanssa, samalla kkun isäntä ahertaa remonttitöiden parissa. Ei ole paljon luppoaikaa ollut viimeaikoina kummallakaan.
Mutta lopussa kiitos seisoo.
Mä tässä ehkä olen se hätäisin meidän perheessä. Onneksi on tämä kärsivällisempi puolisko olemassa ja rauhottelemassa.

Juhannus on sujunut myös työn merkeissä, kaivuri on kiertänyt pihaa torstai- illasta saakka.
Valmista tulee!