MM- kisat Las Vegasista Jurvaan 2017!Botniaring, pohojalaasittaan paremminkin Botniarinki. Botniaring on tunnettu moottoriurheilurata mutta mitä muuta siellä on tarjota matkailijoille, lähdimme isännän ja kahden vanhimman pojan kanssa ottamaan asiasta selvää.

Botniaring sijaitsee Jurvassa, Etelä- Pohjanmaalla.
Jurva, kuten Jalasjärvikin ovat liittyneet Kurikkaan joten olemme nyt kaikki virallisesti kurikkalaisia.
Kurikan kaupunki on pinta-alaltaan suurin ja väkiluvultaan toiseksi suurin Etelä-Pohjanmaalla.

Täytyy myöntää, että en tiedä milloin olen käynyt Jurvassa vai olenko ikinä. Mielikuvat yleisten käsitysten ja puheiden perusteella olivat vahvat, että Jurva on kaukana. Voin sanoa nyt, että ei se kyllä ollut. Kurikan keskustasta ajoi Botniaringille n. 25 minuuttia.


PRT- Testirata Oy:n yrittäjä , Raimo Kuusinen oli meitä jo vastassa. Lähdimme heti hänen perässään ensimmäiseen meille suunniteltuun kohteeseen, metsään keittelemään nokipannukahveja nuotiolle ja tutustumaan safariajeluun, joka on yksi alueen elämysmatkailuun kuuluvista jutuista.

Nuotion äärellä istuessa moottoriradan äänet kyllä kuuluvat mutta eivät häiritsevästi.

Raimon keitellessä meille nokipannukahvia, saimme samalla kuulla, että meille oli tuotu paikan päälle Kraz- maastokuorma-auto, jolla pääsisimme pian ajamaan maastossa tai vaihtoehtoisesti kyytiin istumaan.

Järeät Krazit ovat venäläisvalmisteisia koneita, joiden valmistus on alkanut 1950- luvulla Ukrainassa ja siirtynyt 60- luvulla Venäjälle. Venäjällä nämä koneet ovat edelleen käytössä.
Asiaan kuuluu safariajelussakin, että välillä koneet hajoavat mutta riittävän yksinkertaiset toiminnot takaavat sen, että korjaamiseen riittää useimmiten vain joko rautakanki tai leka, Raimo kertoo.

Sitten lähdettiin matkaan pienen opastuksen jälkeen. Miehet hoitivat homman ensin empimättä enempää.

Suomessa on kaksi paikkaa, missä on mahdollisuus päästä ajamaan Krazeilla ja Jurvassa on niistä toinen.


Itse lähdin rattiin viimeisenä ja olihan elämys tämäkin. En ole ikinä ajanut minkäänlaista kuorma-autoa, eikä ollut mitään käsitystä muutakuin, että vaikeaa se on. Tällä kuorma-autolla ei ollut vaikeaa, ehkä vähän jännittävää ensikertalaiselle mutta kun ei tarvinnut juuri muuta kunhan vaan reitillä pysyi niin hyvin meni. Hauskaa oli!Raimo kertoi, että alueen monet toimijat tekevät yhteistyötä. Monia eri yrittäjiä on mutta alueen eri palvelut palvelevat toinen toisiaan. Niinhän sen kuuluukin mennä! Näin alue palvelee myös parhaiten matkailijoita kun jokaiselle löytyy jotakin ja yrittäjät tekevät yhteistyötä.

Meitä itseämme jäi vielä odottamaan patikkaretki Lintunevalle (linkki).
Saimme kuulla, että jostain syystä alueen lintukanta on siellä erittäin monipuolinen. Pilke silmäkulmassa Raimo kertoi sen mahdollisesti johtuvan siitä, että linnut tykkäävät moottoriurheilusta tai sitten he jostain syystä vaan kokevat alueella oleskelun turvalliseksi, vaikka petoeläimiäkin alueella on.
Reitti sijaitsee luonnonsuojelualueella, joka siis on aivan koskematonta aluetta. Sinne kulkee pitkospuut ja matkan varrelle on nyt lähiaikoina tulossa opaskyltit linnuista.
Reitillä voi välillä pysähtyä myös paistamaan makkaraa ja matkan varrelta löytyy myös kammi eli tietynlainen suomajoitus, jos innostuu jäämään sinne yöksi.

Homma hoidossa, nyt lähdimme syömään. PRT- Testirata Oy:n tiloista löytyi meille herkullista ruokaa, jota on tarjolla myös tilauksesta. Koko alueen ruoista vastaa Sari Lylyoja, Hellskitchen- ohjelmasta tuttu kasvo.
Varikkoalueella on myös ravintola, tässäkin kohtaa huomaamme, miten hyvin alueella on ajateltu asiakaspalvelun toimivuus, on hyvä, että alueen eri kohdista löytyy palvelupisteitä, eikä kaikki ole vaan yhdessä sumpussa vaan kisoja voi katsella eri kohdilta rataa ja testiradan tiloista löytyy myös erittäin hyvä lasitettu terassi, mistä näkee kisaradalle todella hyvin.

Testiradan ravintola on auki seuraavina kisaviikonloppuina:
27.-28.5.
1.-2.7. ja
15.-16.7.
Varikkoravintola kesällä myös arkisin.

Tiloihin on tulossa pienimmille lapsille myös leikkinurkkaus lähiaikoina. Tiloja ja lähialuetta siis kehitellään koko ajan palvelemaan enemmän ja laajemmin.
Muun muassa liikennepuisto aukeaa kesäkuun alussa. Liikennepusto on suunnattu niin pienille kuin isommillekin lapsille ajamisen harjoitteluun polkuautoilla. Liikennepuisto on maksuton, siitä plussaa!
Hopsis- tivoli ja trampoliini ovat myös tulossa Botniaringille ainakin MM- kisoihin, jos kysyntää riittää, jatkoa voidaan suunnitella sen mukaan.


Raimo kertoi tarkasti kuinka testirataa käytetään monipuolisesti rengas- / kuorma-auto-/ ajotestaukseen myös ulkomaita myöten.
Alueelta löytyy myös vielä käydessämme talviteloilla oleva sauna ja palju sekä 16 henkilön majoitus- ja saunatilat. Kaikki aivan radan läheisyydessä ja kaikkiin pääsee autolla perille saakka.
Kaikkia näitä asioita rätälöidään juuri asiakkaan tarpeen mukaan, tilauksesta saa haluamaasi ruokaa erilaisiin tilaisuuksiin, polttariporukoille jne.


Legendsien MM- kisat Las Vegasista Jurvaan
Legends- autojen MM-osakilpailut (linkki) järjestetään ensimmäistä kertaa USA:n ulkopuolella ja ne järjestetään Jurvassa. Aikamoista mielestäni, asiasta enempää ymmärtämättä :D
Alueelle tehdään asian vuoksi monenlaisia erityisjärjestelyitä mutta se on mielekästä.

Nettisivuilta (linkki) löysin kuitenkin asiasta tietoa:


"Vuoden 2017 Legends-autojen MM-kilpailut järjestetään 15.-17.9.2017. Tapahtuman järjestää APR Competition Oy yhteistyössä U.S. Legend Cars Internationalin kanssa. Legends-autojen MM-osakilpailu järjestetään vuonna 2017 ensimmäistä kertaa USA:n ulkopuolella, ja Suomen pisin ja nopein moottorirata Botniaring saa kunnian toimia kilpailujen taistelukenttänä.
MM-kilpailuihin odotetaan noin 200-260 autoa ympäri Eurooppaa, Venäjältä, Afrikasta ja Amerikasta, joten Legends-autojen vuoden 2017 MM-osakilpailusta tulee takuuvarmuudella yksi vuoden kohokohdista."

"Yleisöä hemmotellaan koko perheelle suunnatulla runsaalla oheisohjelmatarjonnalla, kuten esim. helikopterilennätykset, mönkijöiden testirata, suunnistusrasti lapsille, poniratsastus, torikatu jne.

Oheisohjelmatarjonta päivittyy jatkuvasti aina itse tapahtumaan asti."
Raimo vei meidät vielä varikkoalueelle tervehtimään alueen väkeä, kuljettajia ja tutustumaan alueeseen. Kisojakin jäimme vielä katsomaan.

Ihmiset kuvittelevat, että alueella on vain moottorirata mutta alueella on monenlaista tarjontaa (linkki) myös muille kuin moottoriurheilun ystäville.

Kävimmekin aiemmin yhdessä lähialueen elämyskohteessa, Jyllinkoskella (linkki).
Kurkkaa linkistä, mitä kaikkea alueella on tarjota niin perheen pienimmille kuin vanhemmille.

Asia minkä huomasin Botniaringillä vietetyn päivämme loppumetreillä toistuneen puheissa monesti alueeseen ja rataan tutustuessamme oli, kun kuulin usein lauseissa sanat:  Suomen ainoa, Suomen nopein, Pohjoismaiden pisin jne...
Mainitsinkin tästä Raimolle. Hänellä oli heti vastaus valmiina: " Täytyy muistaa, että olemmehan nyt Pohjanmaalla!"

Täällä on kaikki suurta ja komiaa ;)


Lakeudelle-perhekohteissa riittää villejä elämyksiä, shoppailua ja tapahtumia koettavaksi - kaikenikäisille! Paikalliset SObloggaajat perheineen tarttuivat lähimatkailuhaasteeseen ja lupaavat jakaa kaudella 2017 mielenkiintoisia kokemuksiaan lakeuden perhekohteista ja tapahtumista.

Millainen hulabaloo on suurperheen päivä sisäaktiviteettipuistossa? Onnistuuko reissuilu lakeudella, kun lapsilla on erityisruokavalioita? Entä saako bloggaajaäiti lähilomalla teinin irti älypuhelimesta? Tempaudu mukaan matkatarinoihin osoitteessa www.lakeudelle.fi