Vappumunkit ( myös munaton ja maidoton versio)

Harjoitellaanko jo munkkien paistoa, että varmasti osataan sitten vappuna homma hoitaa kunnialla?

Munkit teen aina aivan peruspullataikinalla. Pullataikinan resepti on lähtöisin äitiltäni, joka taas on saanut sen tuttavaltaan. Tällä itse olen aina pullat leiponut- ja munkit, harvemmin niitä tulee kyllä tehtyä vaikkakaan eivät ole edes vaikeita tehdä.


Koska itse olen nyt imetysdieetillä nuorimmaisen allergioiden takia, joudun välttämään maitoa sekä kananmunaa, olen laittanut ohjeeseen myös vaihtoehdon maidon ja voin tilalle. Kananmunaa ei ole tässä pullataikinassa itsessään ollenkaan.
Jos teet taikinasta pullia, voi voiteluun käytettävän kananmunan tilalle laitta vesi- siirappiseosta.

5dl maitoa/vettä
50g hiivaa
1tl suolaa
2,5dl sokeria
13-14dl vehnäjauhoja
2tl kardemummaa
200g voita/ maidotonta margariinia/ 2dl öljyä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi, liota hiiva mukaan. Lisää sokeri, suola ja kardemumma ja sekoita hyvin. Lisää jauhot vähitellen, koko ajan hyvin sekoittaen. Lisää jauhojen loppuvaiheessa pehmeä voi mukaan ja jatka sekoittamista ja jauhojen lisäämistä. Jatka taikinan vaivaamista kunnes se on sopivan kimmoisaa.

Anna taikinan kohota lämpöisessä, vedottomassa paikassa kaksinkertaseksi. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyörittele pikkuisia pullia, jätä ne kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Kuumenna öljy ja testaa sen lämpötilaa pienellä taikinan palalla. Varo, ettei öljy kuumene liikaa. Pidä kattilan kansi varoiksi lähelläsi jotta saat vahingon sattuessa painaa äkkiä kannen kattilan päälle.

Paina pulliin sormella reikä keskelle ja suurenna sitä venyttämällä. Laske munkit varovasti kuumaan öljyyn paistumaan vieri viereen, käännä niitä kun toinen puoli on sopivan kypsä. Kun munkit ovat kypsiä, sokeroi ne heti.

Vappua odotellessa...