Uudenkaupungin vanhat talot- kirja

Nyt on mielenkiintoista asiaa kirjojen välissä.

Ostin usealle meistä tutun, Nakit ja mutsi- blogin Päivi Sappisen kirjoittaman ja Koti kiikarissa- blogin Tuija Talvitien kuvaaman Uudenkaupungin Vanhat Talot- kirjan, jonka saman niminen yhdistys on julkaissut.


uusikaupunki
Siinä se nyt on, vanhan talon lattialla kuvattuna, uusi kirja nimeltään Uudenkaupungin vanhat talot

Miksikö?
Juuri ja juuri edes tiedän missä kyseinen paikka sijaitsee. Ugi tai Uki, kuten paikalliset siellä asuinpaikastaan puhuvat.
(Olen tehnyt tämän Ugi-huomion Päivin keskusteluissa tuolla somessa ja luulen, että tällaista ulkopaikkakuntalaista katsottaisiin pitkään jos puhuisin Ugista, epäilen että se on enemmänkin sellainen sisäpiirijuttu. Olenkohan oikeassa?)

uudenkaupungin vanhat talot


Näin joskus somessa kysymyksen, mitä uusikaupunkilainen tuo mieleen, millainen hän on. Mulla nousi vahvasti mieleen sellainen aina iloinen ja elämästään onnellinen puutalolähiössä asuva, puutarhajuhlia järjestelevä yhteisöllinen tyyppi. Sellaista täydellistä elämää viettävä. Tuli myös leikillään mieleeni onko heillä siellä autojakaan. Näen heidät mielikuvissani iloisesti kirmaavana hyppelehtimässä mukulakivikaduillaan naapureidensa luo iltapäiväkahville. Puutarhaan omenapuun alle, tietysti. Lapset ei riitele, kukaan ei katso nenän varttaan pitkin. Vieraspaikkakuntalaiset otetaan avosylin vastaan. Täydellistä.
Tämä kaikki pelkästään tietokoneen ruudulta saadun mielikuvan perusteella. Ensimmäiset mielikuvat olivat nämä ja kun kirjaa vasta selailee, niin sieltä sivujen välistä huokuu sama tunnelma. En tainnut kovin väärässä siis ollakaan.

Halusin kirjan siksi, että vanhat talot vaan on niin vastustamattomia. Niiden kuvien katseluun ei kyllästy ja tässä kirjassa niitä on runsaasti. Toivon löytäväni taas lisää uusia näkökulmia ja remontti-ideoita kirjan sivuilta. On myös mielenkiintoista päästä lukemaan tarinoita vanhoista taloista.

Mielenkiinto heräsi myös sen vuoksi, että olen itsekseni toivonut jonkun ottavan työn alle täältä meiltä päin vanhojen talojen ja nimenomaan niiden tarinoiden kirjoittamisen.
Tarinat talojen ympärillä kiinnostavat.
Heräsin kesken unien joskus syksyllä,ennenkuin olin kuullutkaan koko Vanhat Talot- kirjaprojektista. Olin nähnyt unta, että olin kirjoittanut kirjaa jalasjärvisistä vanhoista taloista. Mielenkiintoinen projekti ilmiselvästi olisi, kun se kerran oikein uniin asti tunkeutuu ilman, että olin sellaista edes suunnitellut kirjoittavani.

Täällä Jalasjärvellä on käynnissä projekti, jossa kerätään kirjan kansien väliin vanhojen talojen historiaa runsain kuvin ja talletetaan näin ollen paljon katoavaa rakennuskantaa kuvaten säilyneitä vanhoja kohteita, autiotalojakin.
Meidänkin koti tulee olemaan osa tätä projektia mutta jään silti kaipaamaan tarinoita, joita nämäkin pian satavuotta vanhat hirret ovat kokeneet. Talomme on rakennettu 1922 ja kyllä näiden vuosien aikana on tapahtunut monenlaista iloista ja surullista asiaa näidenkin seinien sisällä.
Niistä yksi mielenkiintoisimpia on se tieto, että tämän meidän tuvan pitkällä penkillä on istunut ns. "vaivaisia" kuten siihen aikaan kutsuttiin ja odottaneet kukin omaa vuoroaan saadakseen jonkinlaista avustusta talon isännän toimiessa vaivaishoitolautakunnan puheenjohtajana ja täällä meillä on ollut säilössä avustuksiin tarkoitettu jyvästö.

Mutta kirjan pariin vielä sen verran, että nyt kun sain sen käsiini ja olen sen selannut muutamaan otteeseen, olen tyytyväinen ostokseeni.
Hyvin olette naiset homman hoitaneet! Kirja sisältää runsaasti kuvia, joita katselemalla uppoaa unelmoimaan ja teksti on kuvailevaa ja nitoo hyvin kirjan kuvat ja tarinat yhteen, jotta lukijallekaan ei jää tyhjä olo ymmärtäessään, mistä tässä kaikessa on lopulta kysymys, elämän jatkumosta, historia tuo siihen oman osansa ja täydentää nykyisyyttä.


Mulla on tapana ensin selata lehdetkin läpi ja sitten vasta kunnolla istahtaa rauhassa lukemaan eli silloin kun talo on hiljainen ja kukaan ei keskeytä unelmointia joten tarinoihin tutustuminen on vielä kesken.

Seuraathan blogiamme jo myös Facebookissa täällä ja Instagramissa täällä.