Puutarhaunelmointi jatkuu...

Kevät tuo viimeistään mieleen unohtuneen ja huonosti vuosikausia hoidetun puutarhan, joka joskus aikoinaan on loistanut ja tuottanut iloa.
Tilalla on kuuleman mukaan ollut useita, oliko jopa 20-30 omenapuuta aikoinaan. Näin muistelisin edellisen emännän minulle joskus kertoneen. Nyt siellä on enää yksi pystyyn kuivanut yksilö jäljellä.

Kotipihaan kaartava pikkuinen tie on aikoinaan ollut vähemmällä käytöllä ja hiekkatie on päässyt kasvamaan nurmea keskeltä. Nyttemmin kulutus on suurempaa, eikä tie enää näyttäydy tämän näköisenä. 

Vuosiakausia on omenapuu saanut kasvaa rauhassa aivan tukkoon, nyttemmin sitä on yritetty varovaisesti joka vuosi vähän leikata. Tässä kuvassa näet lähtötilanteen.


Suunnitelmia on. Paljonkin. Olen suunnitellut puutarhaa tänne markille jo ainakin kolme vuotta, sen ajan olemme tässä asuneet.Täältä pääset kurkkaamaan, mitä tuumailin vuosi sitten. Näköjään juurikin hyvin samoihin aikoihin.

Entisen ja tulevan saunan edustalta vasemmalta saatiin viime vuonna kuorittua kitukasvuinen nurmikko pois. Tilalle on suunnitelmia moniakin, jotka vuosien saatossa tulevat toteutusasteellekin. Katsotaan, mikä niistä toteutuu lopulta vai löytyykö uusia ideoita.


Tähän kylvämme pian nurmikenttää lisää. Tämäkin saatiin viime kesänä aikaiseksi. Lisäksi istutimme kaksi uutta omenapuuta syksyllä.

Tästä kaadoimme vuorimännyn pois ja nurmea tulossa tilalle.
Tällä meidän markilla on myös museoviraston suojeluohteena muutamia mäntyjä. Niihin ei sitten ilman lupaa kosketakaan, eikä ole tarvetakaan niitä kaataa.


Olen kerännyt ideoita, kasvien ja kukkasten nimiä sekä suunnitellut useastikin jo mielestäni hyvän rungon tälle kaikelle alkaakseni sitä toteuttaa. Juurikin syystä, että tämä työ edelleen odottaa toteuttajaansa, minulle jää aina uudelleen ja uudelleen aikaa suunnitella puutarha uudelleen.
Työstä sekin käy ;)pergola puutarhaan

portti puutarhaan

vanhoista ikkunoista kasvilava
Kuvat lainattu täältä.

Tästä työn aloituksesta tekee hankalaa se, että aikaa on käytettävissä vähän kun teemme muutakin remonttia sekä kyllä viisi lasta vie oman osansa, ei heitä voi aivan heitteille jättää siksi aikaa kun "äiti tekee nyt tässä vähän puutarhaa, etsikää kaapista jotain syötävää sillä aikaa".

Mutta pikkuhiljaa...