Unelmia ja puutarhahommia

Nyt mä tiedän jo mitä meidän puutarhassa tulee tapahtumaan!
Onhan tässä jo kuukausitolkulla asiaa mietitty. Olen lukenut ja selaillut puutarhalehtiä illat pitkät ja aamuvarhaisella herättyäni aikaisin, muiden vielä nukkuessa.

Oikeastaan tämä suunnittelu ei edes ole vain tämän kevään juttu, pikkuhiljaa on muovautunut mieleinen värimaailma ja kukat, mistä tykkään sekä tyyli, mitä tähän vanhaan pihaan toivon.

Toivomani kukat on kulkeneet ajatuksissa jo pitkään mutta en ole keksinyt miten ne sijoitan. Olen yrittänyt myös miettiä mitä kaikkea toimintoja pihassa tarvitaan, joille varata tila ainakin tulevaisuudessa. Kaikki kun ei toteudu heti tänä kesänä.
Nyt alkaa olla suunnitelma numero X valmiina. Tämäkin muovautuu varmasti vielä mutta alkaa jo olla pääpiirteissään selkeä.

Meidän puutarhassa tai paremminkin sen läheisellä pellolla on ollut aikoinaan kuulemma toistakymmentä omenapuuta. Tarkemmin en tiedä asiasta. Mutta jonakin hetkenä ne on päätetty lopulta kaataa, niin että pihassamme on enää yksi, nyttemmin raihnainen, huonolla hoidolla ollut puu jäljellä.


Puutarhassamme ei juurikaan omenapuun lisäksi mikään muu enää muistuta vanhoilta ajoilta kuin kielot, syreenit, marjapuskat ja vuorenkilvet ja ne saavat jäädä. Vuorenkilpiä annoin jo viime syksynä paljon pois mutta loput saavat jäädä muistuttamaan entisestä elämästä vaikken siitä kukasta niin tykkääkään.

Kieloja kasvaa omenapuun takana paljon ja niistä osa pitäisi siirtää johonkin parempaan talteen uusien suunnitelmien tieltä.
 Maakellarin päällä kasvaa isoja hyviä vadelmia ja takapihalla  lähinnä vain punaisia viinimarjoja.


 Kiviaita on pidettävä kunnossa ja tämä onkin aluetta missä ei ole tähän saakka vielä ollut minkäänlaista tarkoitusta. Alue on melko iso ja kasvaa lähinnä lupiinia ja heiniä.

Raparperit meillä kasvaa hyvin ja ne on vanhoilta ajoilta asti tässä ollut.
Lisätäkseni ne vielä listaan, mitä on säästynyt pihapiirissä.

Löytyy myös huonokuntoinen karviaispuska mutta sen kohtaloa en ole vielä päättänyt. Olisiko se parempi leikata matalaksi ja antaa kasvaa uudelleen vahvaksi vai ostaa uusi taimi? Tulisiko vanhasta vielä hyvä marjapensas?


Lohduttomalta puutarha vielä näyttää, niin monia vuosia se ehti olla hoitamattomana mutta kyllä siitä vielä viihtyisä saadaan.

Ps. Kuvat ovat viime keväältä, ettei naapurissa nyt luulla, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen  ;)