Nokkoslätyt


Nokkonen. Vihattu ja rakastettu.
Nokkosia kuten monia muitakin villivihanneksia kannattaa kerätä säilöön talven varalle nyt ja nokkosesta ainakin saa käytettyä niin kevään pienimmät lehdet kuin myöhemmin nokkosen muodostaessa siemeniä.  Kuivata tai pakasta ja käytä missä keksitkin. Vaikka smoothien seassa, leivän päällä, salaatissa...

Kädet kannattaa suojata hyvin, ettei polta ihoaan. Vaikka siihenkin on vanha konsti hieroa voita polttaviin kohtiin ja pian helpottaa. Mutta muistakaa käyttää voita, ei mitään kevytlevitteitä ;)
Huuhdo nokkoset mullasta ja muusta pölystä. Kiehauta vesi, pane nokkoset siihen ja käytä niitä muutama minuutti vedessä. Näin niiden sisältämä nitraatti poistuu.
Kaada ne siivilään, valuta ja pienistä silpuksi puukolla tai esim. blenderillä. Nyt ne on valmiita käytettäviksi lättyihin, keittoon, smoothieen tai leivontaan...mihin nyt keksitkin laittaa.
Nokkosia voi myös kuivattaa helposti levittämällä lehdet esim. sanomalehdille tai leivinpaperille ilmavasti lämpöiseen ja kuivaan paikkaan. Uunissa en ole itse koittanut kuivattaa mutta alhaisella lämmöllä se onnistuu.
Kääntele ja pöyhi välillä nokkosenlehtiä, että ne pääsevät kuivumaan tasaisesti. Voit säilöä ne talveen pimeässä ja kuivassa paikassa purkitettuina ja käyttää samaan tapaan.Nokkoslätyt

5dl maitoa
2,5dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
2dl tuoreita nokkosia( oman maun mukaan, itse laitan aina reilusti enemmän)


Meillä lapset söi näitä hillon tai sokerin kanssa mutta nämä menevät kyllä sekä suolaisesta, että makeasta lätystä.
Nokkonen ei oikeastaan näissä lätyissä juuri edes maistu. Nokkonen on maultaan sen verran mieto ja näistä on senkin vuoksi hyvä aloittaa hortoilu eli villiyrttien kerääminen.