Nokkoslätyt


Nokkonen. Vihattu ja rakastettu. Mutta kuinka ravintorikas se onkaan!

Milloin  nokkosta voi kerätä?
Nokkosia kuten monia muitakin villivihanneksia kannattaa kerätä säilöön talven varalle nyt niiden aloittaessaan kasvuaan.
Nokkosen versojen ollessa 10-15cm, on hyvä aika alkaa kerätä niitä ruoanlaittoon. Keruuta voidaan jatkaa myöhäiseen syksyyn.

Nokkosestahan saa käytettyä niin kevään pienimmät lehdet kuin myöhemmin nokkosen muodostaessa siemeniä, kerätään siemenet talteen ja kuivataan.

Kuivata tai pakasta ja käytä missä keksitkin. Vaikka smoothien seassa, leipätaikinassa, leivän päällä, salaatissa...

Kädet kannattaa suojata hyvin, ettei polta ihoaan. Vaikka siihenkin on vanha konsti hieroa voita polttaviin kohtiin ja pian helpottaa. Mutta muistakaa käyttää voita, ei mitään kevytlevitteitä ;)

Muista kuitenkin, ettei nokkosia kannata kerätä läheltä kompostia tai navettaa. Maa on hyvin typpipitoinen tällaisilla paikoilla ja nokkosiin kertyy runsaasti nitraattia näillä paikoilla kasvaessaan.Mitä tehdä kerätyille nokkosille?

Nokkosen ryöppäys
Huuhdo nokkoset mullasta ja muusta pölystä. Kiehauta vesi, pane nokkoset siihen ja käytä niitä muutama minuutti vedessä. Tästä ollaan montaa mieltä, poistaako se nitraatin vai tehdäänkö ryöppäys poltinkarvojen vuoksi. Mene ja tiedä, ryöpätä ne kuitenkin kuuluu jos ei halua suutaan polttaa.

Kaada ne siivilään, valuta ja pienistä silpuksi puukolla tai esim. blenderillä. Nyt ne on valmiita käytettäviksi puuron tai jukurtin päälle, lättyihin, keittoon, smoothieen tai leivontaan...mihin nyt keksitkin laittaa.

Nokkosen kuivatus
Nokkosia voi myös kuivattaa helposti levittämällä lehdet esim. sanomalehdille tai leivinpaperille ilmavasti lämpöiseen ja kuivaan paikkaan. Uunissa en ole itse koittanut kuivattaa mutta alhaisella lämmöllä se onnistuu.
Kääntele ja pöyhi välillä nokkosenlehtiä, että ne pääsevät kuivumaan tasaisesti. Voit säilöä ne talveen pimeässä ja kuivassa paikassa purkitettuina ja käyttää samaan tapaan.Nokkoslätyt

5dl maitoa
2,5dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
2dl tuoreita nokkosia( oman maun mukaan, itse laitan aina reilusti enemmän)


Meillä lapset söi näitä hillon tai sokerin kanssa mutta nämä menevät kyllä sekä suolaisesta, että makeasta lätystä.
Nokkonen ei oikeastaan näissä lätyissä juuri edes maistu. Nokkonen on maultaan sen verran mieto ja näistä on senkin vuoksi hyvä aloittaa hortoilu eli villiyrttien kerääminen.