Lumi eristeenä

Onkos teillä ollut tapana kasata lunta talon seinustoille eristeeksi?
Lumen sanotaan olevan tehokas eriste.  Tuuli ja pakkaset viilentävät erittäin tehokkaasti taloja päästessään puhaltamaan eristämättömään alapohjaan. Ns. kissinluukut on toki jo peitelty. Vanhan kansan neuvot niiden kiinni laittamiseen on helpot, kun järvet jäätyy, ne laitetaan kiinni ja keväällä vastaavasti kun järvet sulaa, ne avataan.

Meillä puoliso kolasi tuvan reunoille lunta silloin kun sitä lunta vihdoin saatiin tänne Etelä-pohjanmaallekin. Jos on tuvassa rossipohja, silloin ainakin sanotaan tästä olevan hyötyä. Rintamamiestaloissa on usein kellarikerros ja niissä taloissa suositellaan myös tätä vanhanajan konstia. Miksei tätä kannata kokeilla myös uusissakin taloissa? Ei kai tämä ole mikään pelkästään vanhojen talojen ylläpitoon liittyvä toimi? Tosin eristeet taitaa uusissa olla paremmat joten onko sitten vastaavaa hyötyä.Lumi kolataan talon reunoille sokkelin korkeudelle. Sitä ei tampata tiiviiksi seinään kiinni vaan pelkästään kasaaminen riittää.
Lunta tosin saisi vielä tulla, että saataisiin oikein kunnon paksu kerros kasattua. Tänä viikonloppuna voisi vaikka tuota edellistä erää kolailla kun on luvattu inhimillisempää keliäkin.


Kuten kuvasta näkyy, kaipaa tupamme melkoista huoltoa kaikkien näiden hoitamattomien vuosien jälkeen.


Aiheuttaako lumen kasaaminen talon reunustoille sitten kosteusvaurioita? Kuulemma ei ja siihen kyllä luotan. Ihan jo siitäkin syystä, että jos näin on tehty jo vuosisatojen ajan niin tuskin se tänäkään päivänä on ongelmaksi muuttumassa. Keväällä aurinko paistaa ja haihduttaa lumet.

Sitä kevättä odotellessa...Terveisin, syyskuulta juhannukseen paleleva vilukissa