keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Samettinen vispipuuro chiasiemenistä

Alkuperäinen ohje löytyi täältä(klik).

Minä vähän aamulla omaani muuttelin mutu- tuntumalla mutta suunnilleen alkuperäisen ohjeen mukaan. Tällä kertaa mukana oli punaisia viinimarjoja ja aronioitakin vähän, tuli aika tujua mutta hunaja pelasti tilanteen :D


2rkl chiasiemeniä
2dl marjoja
2,5dl kookosmaitoa
1rkl manteleita( yön yli liotettuja)
hunajaa maun mukaan


tiistai 7. maaliskuuta 2017

Vintin remontin vaiheita

Meillä on ollut vain alakerta käytössä muutettuamme tänne kesän alussa 2014, kunnes 2016 vuoden toukokuussa eli viime vuonna aloimme pikkuhiljaa tyhjentää vinttiä ja remontoida sitä.
Tai siis itse remontin on tehnyt kyllä kokonaan isäntä, tyhjentämisessä ja muussa hengailussa olen ollut aktviisesti mukana :D

Tästä linkistä kurkkaamallaa pääset katsomaan vintin alkutilanteen.
Lehtiähän sieltä mm. tyhjennettiin melkoiset kasat ja mattoja jne.

Vauvan syntymän aikoihin syksyllä remonttia alettiin tekemään vähän tiuhempaan tahtiin, aina työpäivän jälkeen, muun arjen ohessa, samalla vielä syksyllä pemmastettiin pihamaakin jotta saadaan kesällä ajaa vähän enemmän nurmikkoa :D

Tämä alue oli sellaista rytöläjää, ihme kasvustoa, heinää, risuja ja rikkaruohoja.
Suunnitelmia on sen kauniiksi saattamisessa mutta ensi alkuun laitetaan nyt nurmikolle ja sitten pikkuhiljaa katsotaan mitkä saadaan suunnitelmista toteutettua.
Tässähän meillä on myös tämä pihasaunaprojekti kesken. Totesimme kuitenkin, että hoidetaan tuvassa asiat mallilleen ensin ja sitten siirrytään tämän kimppuun. Tämä kun ei ollut mikään pikkunakki laisinkaan.

Mutta vintin tilanne tosiaan...
Enää sieltä kun ei puutu kuin putkityöt ja vanhat ovet pitäisi sovitella paikoilleen sekä portaikko koki myös viikonloppna räjähdyksen, ne kun saadaan vielä tehtyä niin sitten.
Melkein olis aamukamman paikka nyt, ollaan tyttären kanssa niin odotettu sitä päivää :D

Portaiden lankuista poistettiin maalikerroksia viikonloppuna. Taisikohan isäntä purkaa tuon portaikon tarkoituksella, etten kanna keskeneräiseen vinttiin jo huonekaluja, kun en meinaa jaksaa odottaa enää ;D

Päätyhuone
Aulatila, wc jää oikealle ja vasemmalta nurkan takaa pääsee päätyhuoneeseen.

Jätetään vähän teillekin jännitystä, esittelen myöhemmin valmiin ja sisustetun vintin.

Kaura-omenapaistos

Muistan kun joskus kyselin äitiltä ohjeita johonkin ruokaan tai leivonnaiseen ja sain kyllä ohjeen mutta ne oli useimmiten aika epämääräisiä kokemattomalle ruoan tekijälle silloin nuorena tyttönä ;)
Vai mitä mieltä olette tästä: "vettä, hiivaa ja ruisjauhoja sen verran, että tulee velliä. Sitten annetaan sen olla yön yli, lisätään venhäjauhoja jne kunnes taikina on sopivan kimmoisaa." 
Siis täh?! Ei ollut silloin mitään käryä milloin taikinassa on sopivasti jauhoja. Nyt kyllä asia on päivänselvä, silloin kun se tosiaan tuntuu sopivan kimmoisalta ja vaivatakin sitä jos osaan mutu-tuntumalla kunnes on saanut tarpeeksi sitkoa.
 Enhän mä silloin edes tiennyt mikä on sitko.

Ja tästä aasin sillasta pääsemme siihen, että olen päättänyt kasata edes tänne blogiin tämän mamman perusreseptejä millä lapset, sitten kun kotoa muuttavat, pääsevät alkuun opetellessaan aivan yksin ruokien laittoa. 

Yritän kasata vähän tarkempia määriä kuin ripaus sitä ja hyppysellinen tätä ;)

Kaura- omenapaistos

6-8 omenaa
1-2tl kanelia
3/4 dl fariinisokeria

Kuorrute:
100g voita ( tai nyt kun itse olen maidottomalla niin laitoin kookosöljyä)
1dl sokeria
3dl kaurahiutaleita

+ lisäksi vaniljakastiketta/ vaniljajäätelöä

Pese ja puhdista omenat siemenistä jne, lohko ne uunivuokaan. Sekoita joukkoon kaneli ja fariinisokeri( tai tavallinen jos ei just kaapin perukoilta fariinisokeria löydy).

Sulata voi, lisää joukkoon sokeri ja kaurahiutaleet. Kaada muruseos omenoiden päälle.
( joskus tuntuu, että tämä muruseos käy kaupan paremmin kuin omenat sen alla, voit siis tehdä tätä vaikka 1,5-2- kertaisen annoksenkin!)
Paista 200 asteisessa uunissa, kunnes omenat pehmenevät ja pinta ruskistuu.

Tarjoile lämpimänä vaniljakastikkeen kera.