perjantai 20. toukokuuta 2016

Nokkoslätyt

Nokkoset kannattaa kerätä varhain keväällä kun ne ovat vielä nuoria versoja.

Kädet kannattaa suojata hyvin, ettei polta niitä. Vaikka siihenkin on vanha konsti hieroa voita polttaviin kohtiin ja pian helpottaa. Mutta muistakaa käyttää voita, ei mitään kevytlevitteitä!


Huuhdo nokkoset mullasta ja muusta pölystä. Kiehauta vesi, pane nokkoset siihen ja käytä niitä muutama minuutti vedessä.
Kaada ne siivilään, valuta ja pienistä silpuksi puukolla tai esim. blenderillä. Nyt ne on valmiita käytettäviksi lättyihin, keittoon, smoothieen tai leivontaan...mihin nyt keksitkin laittaa.
Nokkosia voi myös kuivattaa helposti levittämällä lehdet esim. sanomalehdille tai leivinpaperille ilmavasti lämpöiseen ja kuivaan paikkaan. Uunissa en ole itse koittanut kuivattaa mutta alhaisella lämmöllä se onnistuu.
Kääntele ja pöyhi välillä nokkosenlehtiä, että ne pääsevät kuivumaan tasaisesti. Voit säilöä ne talveen pimeässä ja kuivassa paikassa purkitettuina ja käyttää samaan tapaan.

Nokkoslätyt

5dl maitoa
2,5dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
2dl tuoreita nokkosia( oman maun mukaan, itse laitan aina reilusti enemmän)


Meillä lapset söi näitä hillon kanssa mutta nämä menevät kyllä sekä suolaisesta, että makeasta lätystä. Enkä mä nyt ehtinyt ottaa edes kuvia valmiista lätyistä kun niitä jo syötiin ahneesti...


perjantai 13. toukokuuta 2016

Teemakakku


On tässä jossain välissä tullut tehtyä kakkuakin. Titi- nallekakkua toivottiin ja  sellainen toteutettiin.

Ihmiset ympäri maakunnan muistavat vieläkin minut ja kakkuni joten silloin tällöin niitä olen lupautunut tekemään.
Töissä käyn kuitenkin muualla ja sielläkin niitä teen.
Voin joskus silloin tällöin tännekin kuvia laittaa mutta pääasiassa kuvia löytyy Kakkukellarin facebook- sivuilta (klik )

Pihakirppis ja kahvila meillä


Järjestämme kirppiksen meidän pihapiirissä (eli entisen Piparminttu- Kahvilan) lauantaina 28. toukokuuta klo: 11-15.

Myyjiä on tulossa muitakin ja toivomme kovasti asiakkaita paikalle. Tavaraa ja vaatetta on laidasta laitaan. Mahdollisesti myyjistä riippuen myös kuopsutamme puutarhasta erilaisia kukkien taimia teitä varten.

Voit liittyä seuraamme virtuaalisesti jo nyt klikkaamalla TÄSTÄ

Kahvilassa myynnissä gluteenittomia ja laktoosittomia herkkuja kahvin/ teen ja mehun seuraksi.


TERVETULOA!


sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Todella helppo lahjaidea äidille

Onko äitienpäivälahja vielä keksimättä? Tässä helppo ja hauska lahjaidea.
Lisäksi nopea toteuttaa.Tarvitset:
- puhtaan kukkaruukun
- muovipussin tai kelmua
- jäätelöä, mistä lahjansaaja tykkää
- tummia suklaakeksejä ( suklaadomino, oreo  tmv...)
- pillin
- syötävän kukan varsineen 

Ota jäätelö pehmenemään huoneenlämpöön.

Suojaa kukkaruukku tarvittaessa/ halutessasi sisäpuolelta muovipussin tai kelmun avulla. Joka tapauksessa, muista peittää pohjassa oleva reikä vaikka kokonaisella keksillä jos et käytä suojausta.


Mittaa pilli ruukkuun sopivaksi, pohjalta ruukun yläosaan niin, että pilli jää pari- kolme senttiä ruukun yläreunan alle.
Lusikoi jäätelöä ruukkuun, aseta pilli samalla ruukun keskelle pystyyn. Jäätelöä kuuluu olla pillin pituuden verran, samalle tasolle.


Murskaa keksit aivan pieniksi murusiksi. Ripottele keksimurskaa ruukun pinnalle.


Nyt asetat kukan pilliin ja lahja on nyt valmis. Tosin jäätelö on saattanut pehmetä jo sen verran, että ruukun voi laittaa hetkeksi pakastimeen. Lisää kukka vasta sen jälkeen, ettei se palellu pakastimessa.Menee täydestä! Lahjansaaja havahtuu vasta kun saa kylmän ruukun käteensä ; )

lauantai 7. toukokuuta 2016

Unelmia ja puutarhahommia

Nyt mä tiedän jo mitä meidän puutarhassa tulee tapahtumaan!
Onhan tässä jo kuukausitolkulla asiaa mietitty. Olen lukenut ja selaillut puutarhalehtiä illat pitkät ja aamuvarhaisella herättyäni aikaisin, muiden vielä nukkuessa.

Oikeastaan tämä suunnittelu ei edes ole vain tämän kevään juttu, pikkuhiljaa on muovautunut mieleinen värimaailma ja kukat, mistä tykkään sekä tyyli, mitä tähän vanhaan pihaan toivon.

Toivomani kukat on kulkeneet ajatuksissa jo pitkään mutta en ole keksinyt miten ne sijoitan. Olen yrittänyt myös miettiä mitä kaikkea toimintoja pihassa tarvitaan, joille varata tila ainakin tulevaisuudessa. Kaikki kun ei toteudu heti tänä kesänä.
Nyt alkaa olla suunnitelma numero X valmiina. Tämäkin muovautuu varmasti vielä mutta alkaa jo olla pääpiirteissään selkeä.

Meidän puutarhassa tai paremminkin sen läheisellä pellolla on ollut aikoinaan kuulemma toistakymmentä omenapuuta. Tarkemmin en tiedä asiasta. Mutta jonakin hetkenä ne on päätetty lopulta kaataa, niin että pihassamme on enää yksi, nyttemmin raihnainen, huonolla hoidolla ollut puu jäljellä.


Puutarhassamme ei juurikaan omenapuun lisäksi mikään muu enää muistuta vanhoilta ajoilta kuin kielot, syreenit, marjapuskat ja vuorenkilvet ja ne saavat jäädä. Vuorenkilpiä annoin jo viime syksynä paljon pois mutta loput saavat jäädä muistuttamaan entisestä elämästä vaikken siitä kukasta niin tykkääkään.

Kieloja kasvaa omenapuun takana paljon ja niistä osa pitäisi siirtää johonkin parempaan talteen uusien suunnitelmien tieltä.
 Maakellarin päällä kasvaa isoja hyviä vadelmia ja takapihalla  lähinnä vain punaisia viinimarjoja.


 Kiviaita on pidettävä kunnossa ja tämä onkin aluetta missä ei ole tähän saakka vielä ollut minkäänlaista tarkoitusta. Alue on melko iso ja kasvaa lähinnä lupiinia ja heiniä.

Raparperit meillä kasvaa hyvin ja ne on vanhoilta ajoilta asti tässä ollut.
Lisätäkseni ne vielä listaan, mitä on säästynyt pihapiirissä.

Löytyy myös huonokuntoinen karviaispuska mutta sen kohtaloa en ole vielä päättänyt. Olisiko se parempi leikata matalaksi ja antaa kasvaa uudelleen vahvaksi vai ostaa uusi taimi? Tulisiko vanhasta vielä hyvä marjapensas?


Lohduttomalta puutarha vielä näyttää, niin monia vuosia se ehti olla hoitamattomana mutta kyllä siitä vielä viihtyisä saadaan.

Ps. Kuvat ovat viime keväältä, ettei naapurissa nyt luulla, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen  ;)

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Vintin remontti

Me olemme täällä aloitelleet ilmojen vähän lämmettyä, remonttia ullakolla elikkäs vintillä.

 Kovin olivat paljon edelliset sukupolvet laittaneet monen kirjavaa eristettä.
Sieltä löytyi ensin vinot pinot mattoja ja täkkejä. Niiden alla todella vanhoja lehtiä, joiden joukossa myös paljon uudempia, 70- luvun lehtiä.


   
 Seinät oli koristeltu erinäisillä lehdistä leikatuilla kuvilla ja julisteilla. En oikein näe siihen syytä, koska huoneessa ei ole edes lattiaa eli tämä ei ole ollut käytössä sen kummemmin.


 Tässä näkyy sisääntuloaukko huoneeseen ja muuri. Aukkoa on luonnollisesti tarkoitus suurentaa.


Tässä aukko näkyy toiselta puolelta eri huoneesta, joka remontoidaan tietysti myös. Tällä hetkellä  vintti on vain kylmää tilaa.


Mitä kaikkea vuosikymmenien säilytyksen jälkeen lattiasta sitten löytyi? Roskalehdiksi ajattelemiamme lehtiä lähti 11 säkillistä pois. Niitä kyllä kävikin jo eräs tuttava tonkimassa ja löysikin vielä itselleen aarteita.Lisäksi löytyi säästettäviä lehtiä tarpeeksi paljon ; ) Voin sanoa, että onneksi enempää...

Näissä laatikoissa on mm. Suomen kuvalehtiä 1940- luvulta, Seuraa, Kotiliesi- lehtiä, Lotta Svärd, Jalluja, Pikkulotta- lehtiä ja monenmoista muuta, vanhimmat suojeluskuntalehdet vuodelta 1923. Löytyi lehtileikkeitä liimailtuna vihkoihin ja joitain yksittäisiä talon aikaisemman väen henkilökohtaisia piirustuksia ja kortteja yms. Näiden parissa vierähtää tunti jos toinenkin kun niitä alkaa tutkia paremmin.